21 października w naszej szkole odbyło się spotkanie integracyjne dla słuchaczy, wychowawców i nauczycieli.
Główną atrakcją wydarzenia był konkurs kulinarny „Smaki Regionu Podkarpacia”. Przedstawiciele każdego semestru przygotowali po dwa dania konkursowe nawiązujące do historii, tradycji i kultury regionu podkarpackiego. Słuchacze wykazali się dużą znajomością kuchni regionalnej oraz wysokim poziomem umiejętności kulinarnych. Komisja składająca się z kierownika szkolenia praktycznego, nauczyciela oraz dwóch przedstawicieli samorządu uczniowskiego oceniali wszystkie potrawy biorąc pod uwagę smak, jakość wykonania, prezentację, znajomość pochodzenia dania i jego historię oraz trudność wykonania. Na stołach prezentujących dania konkursowe znalazły się między innymi proziaki, stolniki, fuczki, bulwiok podkarpacki, mnóstwo domowych przetworów, kiszonek, marynat, dżemów i konfitur. Nie zabrakło również słodkości w postaci serników, amoniaczków, czy szarlotek. Pierwsze miejsce zdobył słuchacz semestru II w zawodzie technik masażysta, który przygotował żur na zakwasie z kaszy gryczanej oraz strudle jabłkową na konfiturze z brusznicy.
Na szczególne wyróżnienie zasłużyli słuchacze II semestru w zawodzie terapeuta zajęciowy, którzy zaprezentowali swoje dania z dbałością o przepiękną prezentację. Słuchacze tego semestru przebrani w regionalne, tradycyjne stroje zagwarantowali dodatkowo oprawę muzyczną wydarzenia.
Drugą częścią spotkania integracyjnego były zabawy sportowe i taneczne. Pierwszą konkurencją sportową było przeciąganie liny, w którym wzięli udział nauczyciele i słuchacze. W tej konkurencji najlepsza okazały się drużyny techników masażystów, które zajęły pierwsze i drugie miejsce. Kolejną konkurencja był głuchy telefon, który wywołał mnóstwo śmiechu i pozytywnych emocji. Rywalizacja sportowa zakończyła się zawodami w rzucaniu kaloszem, tutaj również prym wiedli masażyści. Zabawy taneczne poprowadziła nauczycielka wychowania fizycznego Pani Agata Reby. Wszyscy chętni odtańczyli Belgijkę i Jerusalema.
Spotkanie było okazją do międzyoddziałowej integracji słuchaczy i ich rodzin. Wszyscy mogli spotkać się na terenie parku w czasie grilla, spróbować przygotowanych przez uczniów pyszności oraz gofrów pieczonych przez nauczycieli. Wydarzenie było długo oczekiwanym przez całą społeczność MSCKZiU w Jaśle spotkaniem pozwalającym na zbudowanie więzi i pozytywnego klimatu szkoły. Integracja na długo zostanie w naszej pamięci i będzie ogromną motywacją do kolejnych spotkań, które miejmy nadzieję na stałe wpiszą się w kalendarz wydarzeń szkolnych.